Сьогодні, 14 грудня, президент Франції Еммануель Макрон і президент Росії Владімір Путін провели телефонну розмову під час якої обговорили ситуацію довкола України. 

Ініціативу проявила французька сторона, повідомили у президента Росії. Макрон зателефонував Путіну напередодні зустрічі з Володимиром Зеленським в Брюсселі.

Путін заявив, що “відбувається накачування України сучасною зброєю, що створює пряму загрозу безпеці Росії”. А також обвинуватив українську владу в тому, що та, мовляв, навмисно загострює обстановку на лінії зіткнення, “причому за потурання низки західних країн”. А також звинуватив Киїів у порушенні Мінських угод.

Путін далі висуває свою вимогу щодо нерозширення НАТО і хоче юридичних гарантій цього.

“Президент Росії наголосив на важливості негайного запуску міжнародних переговорів для вироблення юридично зафіксованих гарантій, що виключають будь-яке подальше просування НАТО на Схід та розміщення у суміжних державах, насамперед в Україні, озброєнь, що загрожують Росії. Про це йшлося і під час нещодавньої відеоконференції з Президентом США Джозефом Байденом”, – заявили у Кремлі.