Президент Франції Еммануель Макрон поговорить по телефону з президентами РФ і України. Розмови з Путіним та Зеленським відбудуться на тлі загрози російського вторгнення в Україну.

Про це завила прес-службу Макрона.

Обидві бесіди мають відбутися найближчими днями.

У Макрона заявляють, що він «сповнений рішучості використовувати всі ресурси дипломатії для збереження стабільності в Європі, а також продемонструвати свою солідарність і готовність підтримати держави ЄС».

У перемовинах з президентом США та лідерами ЄС, які відбулись 24 січня, президент Франції висловив глибоку занепокоєність тим, що відбувається на кордонах України. Він вважає, що Росію варто постійно попереджати про жорсткі наслідки ескалації. Для цього, наголосив Макрон, потрібно координувати зусилля союзників та вести діалог з Москвою.

Зустріч відбулась у закритому форматі – за допомогою відеозв’язку.

Участь у ній, окрім Макрона та Байдена, взяли президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, голова Європейської Ради Шарль Мішель, генсек НАТО Єнс Столтенберг, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем’єр Британії Борис Джонсон, глава уряду Італії Маріо Драгі та польський президент Анджей Дуда.

Лідери підкреслили своє спільне прагнення до дипломатичного врегулювання нинішньої напруженості й розглянули недавні контакти з Росією в різних форматах, – мовиться в релізі Білого дому.

Також учасники “зустрічі” обговорили свої спільні зусилля щодо стримування подальшої російської агресії проти України, зокрема підготовку до накладення на Росію масштабних економічних санкцій за такі дії, а також до зміцнення безпеки на східному фланзі НАТО.