Друг путіна у Німеччині заявив, що ідея повернути Крим військовим шляхом є “безглуздою”

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер заявив, що ідея президента України Володимира Зеленського повернути Крим військовим шляхом не має сенсу

Про це повідомляють російські ЗМІ.

“Якщо аналізувати справді актуальні проблеми, стає зрозуміло, що вони мають рішення. Насамперед це Крим. Ідея про те, що президент Зеленський може відвоювати його військовим шляхом, не має сенсу”, – сказав цинічно Шредер.

До того ж, за його словами, питання Криму може бути вирішене згодом.

“Можливо, не за 99 років, як це було з Гонконгом, а руками вже наступного покоління”, – припустив Шредер.

Він також повторив російський наратив про те, що півострів Україні подарував тодішній лідер СРСР Микита Хрущов.

“Він зробив це, думаючи, що Радянський Союз проіснує стільки ж, скільки й католицька церква”, – зазначив Шредер.

Водночас нагадаємо, що цього літа колишній канцлер ФРН Герхард Шредер провів відпустку в Москві. Саме так, коли той самий Кремль бомбить ні в чому не винних українських дітей – такі “друзі” висловлюють ще й свою повагу диктатору

Шредер керував радою директорів Роснафти з 2007 року і залишив цю посаду в травні 2022 року. Він заявляв, що не шкодує про свою позицію щодо Росії і не збирається дистанціюватися від Путіна.

Втім однопартійці намагаються відсторонитися від колишнього лідера німецьких соціал-демократів, оскільки він має тісні зв’язки з Путіним.

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен сказала, що німцям соромно за проросійську позицію колишнього канцлера ФРН Герхарда Шредера.

В одному з інтерв’ю Фельдгузен повідомила, що більшість німців підтримують Україну, тому висловлювання Шредера обурили багатьох людей у Німеччині.

«Уже давно очевидно, хто йому платить. Його партія почала процес виключення Шредера зі своїх лав, вони ще не встигли цього зробити, але це не кінець цієї історії. Шредер так явно працює на зарплатні у Путіна, що чим більше він говорить, тим менше люди розуміють, навіщо він це робить, бо нам справді за це соромно», — сказала вона.

За словами пані посла, початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну «назавжди змінив ставлення німців до Росії». Коментуючи ініціативу німецьких інтелектуалів, які через відкриті листи закликали канцлера Олафа Шольца не постачати важке озброєння в Україну та вести переговори з агресором, Фельдгузен сказала, що таких меншість.

«…Це не змінить  загальної позиції і нашого суспільства, яке дійсно показало, наскільки воно прагнуло допомогти Україні, і нашого уряду, який, на відміну від інших європейських урядів, дуже стійкий і має значну більшість у парламенті. Тож я не бачу можливості зміни нашої позиції», — додала дипломатка.

Окрім того, український посол Андрій Мельник, який є одним з найвідвертіших українських критиків канцлера Олафа Шольца та його уряду, розповів про труднощі прощання Німеччини з російським газовим минулим.

«Пан Шредер — лакмусовий папірець того, наскільки важко Німеччина готова прощатися із своїм отим російським газовим, нафтовим енергетичним, лобійським минулим. Він не з’являється в ЗМІ. Але і надалі залишається переконаним в тому, що те, що він робив, було правильним. Нібито його контакти з Путіним були в інтересах Німеччини і дозволили німецькій економіці стати такою міцною. І це так само за рахунок дешевих енергетичних носіїв та інших ресурсів, які Німеччина отримала від Росії», — заявив Мельник.