Росії не вдасться утримати під своїм контролем Крим. Падіння півострова відбудеться у найкоротші терміни.

З такою заявою увечері 26 листопада виступив радник Офісу президента України Олексій Арестович в ефірі YouTube-каналу “Фейгін LIVE”.

“Підхід Збройних сил України до воріт Криму означає знесений Кримський міст, який неможливо (буде – ред.) експлуатувати. Постачання піде кораблями. Але до будь-якого корабля, який спробує туди поткнутися, до будь-якого літака, який туди спробує долетіти, спокійно діставатимуть. українські ракети – “Гарпуни” і “Нептуни”. Підійшовши до Криму, вони перекривають усе, що далеко за межами Криму… А що зроблять “Хаймарси” з тими, хто залишиться в Криму… поля, казарми, штаби, склади тощо”, – розповів радник. Він уточнив, що Крим стане пасткою для окупаційної армії РФ.

“Нагадую, що за всю російську військову історію Крим жодного разу не вдалося відстояти. Його завжди брали ті, хто хотів його взяти. Німці взяли його без єдиного танка, піхотними підрозділами. При тому, що радянських танків там було – мама люба!” – розповів Арестович.

Він упевнений, що перед здаванням Криму російські військові та ФСБшники та гауляйтери почнуть масово вивозити свої сім’ї через ще цілий Кримський міст.

“Це обов’язково буде. Це буде швидше, ніж ми всі очікуємо”, – розповів представник ВП. Він додав, що влада РФ дуже пошкодує про те, що зробила сакральним Крим. Після поразки з путінського режиму спитають за все.

“Коли путінська Росія втратить всі захоплені українські території, боєздатну армію, економіку і майбутнє, громадяни, що бунтують, почнуть шукати винних у цій авантюрі. Лавров буде спочатку цього списку, разом з Путіним і Шойгу”, – констатував Арестович.

Повернення Криму Україною стане наступною стадією у війні. Перепоною для нас зараз там є Чорноморський флот. Про це в коментарі виданню Gazeta.ua розповів військовий експерт Ігор Козій.

За його словами, окрім ситуації на Донеччині та Луганщині, варто також стежити за тим, що відбувається в Криму і на півночі України. Найгарячішою точкою на фронті залишається Донбас – росіяни наступають та намагаються проводити наступальні дії на Луганщині. Проте відсіч їм дають українські військові. Проте і в Криму готуються майбутні операції.

“Це буде наступна стадія. Сьогодні перепоною для нас на півострові є Чорноморський флот Росії. Вся інфраструктура побудована навколо нього. І нам треба знищувати російські кораблі, які є носіями ракет. Їхнє знищення означатиме, що Росія зможе лише плавати Чорним морем, але не зможе заподіювати шкоду. Також питання – чи має Росія резерви, які вона зараз готує. Також важливе питання з посиленням санкційного контролю. Насамперед щодо Ірану й комплектувальних до їхніх дронів, які виготовляють у США та Європі. Треба сфокусуватися на цьому питанні”, – наголосив військовий експерт.

Також він додав, що ймовірність наступу з півночі є. Проте наскільки вона реалістична – залежить від розвідувального й контррозвідувального товариств.

“Наскільки зараз ця загроза велика – складно сказати. Це знає лише обмежене коло осіб у державі”, – підкреслив Ігор Козій.

Позиції російської армії на півдні України хиткі, і вони це усвідомлюють, розповів в ефірі Радіо НВ військовий експерт Сергій Грабський.

Експерт припускає, що ЗСУ можуть витиснути російську армію з півострова, щоб активних боїв там не відбувалося.

«Але для цього мають бути виконані певні етапи операції, а саме має бути ліквідований так званий сухопутний коридор між РФ і Кримом. Ми маємо вийти на адмінкордони, тобто надійно заблокувати виходи з Криму. З виходом на узбережжя Азовського моря ми маємо мати можливість накривати нашими силами ураження всю територію півострова, включно з Керченським мостом і протокою; впливати на порти Криму, як у Севастополі, Балаклаві, Керчі та Феодосії», — зазначив Грабський.

Після цього стане зрозуміло, переконаний експерт, що цей уже фактично острів втримати росіянам не буде жодної змоги:

«Усі війська, які знаходитимуться там, будуть заручниками ситуації і будуть цілями для наших вогневих засобів ураження. У такому випадку втримати Крим буде абсолютно нереально».