Канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв Україні довгострокові гарантії безпеки.

Про це він заявив під час виступу перед депутатами бундестагу, повідомляє Reuters.

Водночас Шольц розвіяв сподівання Києва на прискорений вступ у НАТО.

“Ми повинні тверезо поглянути на поточну ситуацію”, – сказав німецький канцлер, додавши, що українська влада сама визнає неможливість стати членом НАТО, поки триває війна.

Він наголосив на необхідності зосередитися на найважливішому пріоритеті на саміті НАТО у Вільнюсі, а саме на зміцненні боєздатності України.

За словами Шольца, Берлін разом із партнерами по G7 і Європейському Союзу працюють над довгостроковими гарантіями безпеки для Києва.

“Наша мета – це… стійка військова підтримка України, в тому числі сучасною західною зброєю, і зміцнення економічної стійкості України під час її захисту від російської агресії”, – додав він.

Як відомо, на липневому саміті НАТО у Вільнюсі Україна прагне домогтись чітких формулювань щодо перспективи отримання членства в Північноатлантичному альянсі.

Проте варто зазначити, що міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі заявив, що Лондон буде “дуже прихильним”, якщо Україна зможе пройти через  спрощений процес вступу до НАТО.

Про це він заявив на Конференції з питань відновлення України у Лондоні.

Клеверлі припустив, що Британія підтримає пропозицію про те, що Україні не потрібно буде проходити етап Плану дій щодо членства (ПДЧ) для вступу до військового альянсу.

Процес ПДЧ передбачає, що країни-кандидати отримують оцінки і поради в міру того, як вони здійснюють кроки, спрямовані на досягнення критеріїв НАТО в оборонній та інших сферах.

Якщо Україна фактично пропустить цей етап, це поставить її в одну категорію з новим членом НАТО Фінляндією. На противагу цьому, Північна Македонія 20 років виконувала ПДЧ до свого вступу в 2020 році.

“Ми бачили, як Україна розвивається, і розвивається неймовірно швидко. Єнс Столтенберг на неформальному саміті міністрів закордонних справ НАТО сказав, що насправді багато вимог Плану дій щодо членства в Альянсі вже виконуються”, – сказав Клеверлі.

“Реформа їхніх збройних сил відбувається під час участі в конфлікті. Я думаю, що позиція Великої Британії була б дуже, дуже прихильною, якби ми відійшли від ПДЧ, визнавши, що цього не вимагалося від Швеції та Фінляндії, а українці своїми діями на полі бою продемонстрували відданість реформуванню збройних сил відповідно до вимог членства в НАТО”, – заявив міністр.

На його думку, всі союзники по НАТО це визнають.

Крім того, президент Володимир Зеленський заявив, що з початку повномасштабної війни проти Росії Україна доклала максимум зусиль для об’єднання європейської спільноти та колективного Заходу. Ба більше, глава держави впевнений, що де-факто наша країна вже належить до безпекового простору НАТО.

Водночас лідери Північноатлантичного альянсу мають набратися мужності та визнати внесок України у захист світу.

“Україна вже досягла успіху, тому що Україна вже об’єднала європейську спільноту та колективний Захід як ніколи. Завдяки економічним санкціям та гуманітарним рішенням Україна активувала всю силу солідарності, якої не вистачало Європейському Союзу. Також Україна активувала більше потужності для НАТО. Це дуже важливо для всіх нас. Справді, лідерство НАТО із захисту миру зараз очевидне, як ніколи. І це все завдяки Україні”, – заявив Зеленський.

Зеленський зазначив, що Україна досі очікує на прояв мужності лідерів Північноатлантичного альянсу, щоб визнати вагому роль нашої країни.

“Україна вже зробила свій внесок у ситуацію з безпекою Північноатлантичного альянсу. Ми зараз бачимо і поділяємо спільні цінності з Європейським Союзом. І вже зараз Україна захищає простір для Європейського Союзу, чекаємо на мужність лідерів Альянсу, щоб політично визнати цю реальність”, – резюмував Зеленський.

Крім того, за словами Зеленського, Україна активує моральну силу НАТО.

“Це важливо для всіх нас. Що бачить світ зараз? Чи визнає він моральне лідерство НАТО в захисті миру? Це можливо лише з Україною в Альянсі”, – наголосив український лідер.