Військовий експерт Роман Світан розповів, як змінилася тактика на південному напрямку у ЗСУ. Про це фахівець повідомив в ефірі одного з каналів.

“Ми вже увійшли в контактні бої, у контактних боях в цьому випадку якраз малі групи в цьому випадку мобільніші, з іншого боку складніше відстежувати і по них працювати засобами поразки. Ну і третє, мала група може виконувати завдання і виходячи з тієї обстановки, яка зараз складається”, – повідомив експерт.

Фахівець додав, що таким чином командири малих груп можуть оперативно приймати рішення на місці і живучість таких груп набагато вища, ніж у великого з’єднання. Тому ЗСУ і перейшли в такий щадний режим, адже це зменшує втрати у багато разів не лише живої сили, а й техніки.

Тому зараз на півдні точаться бої за розширення плацдармів, тому оптимально працювати малими групами. Але ця тактика застосовна лише зараз, оскільки ЗСУ змінили тактику з поточної ситуації на фронті. Наступний етап може бути проривом і прохід оборони противника, після чого вихід на оперативний простір. Там вже буде задіяно великі групи для виконання завдання.

Крім того, австралійський військовий експерт Мік Райан розібрав контрнаступ ЗСУ. Він вважає, що українське командування робило ставки не так на прорив південного фронту, як на аналіз російської оборони, але після невдалого тиску ЗСУ змінили тактику.

Так, австралійський аналітик упевнений, що армія не може перебувати у постійному русі. Саме з цієї причини Сили оборони України взяли паузу на півдні, щоб визначити найкращі шляхи наступу, але вже незабаром ситуація може змінитися. Також Райан зазначив, що Україна має на сьогоднішній день найбільший досвід сучасного ведення воєн, ніж в інших країн.

“В останні кілька місяців українська армія знищила сотні артилерійських установок ворога та іншої техніки. У росії вже немає переваги у вогневій поразці. Українські удари по Москві та Чорноморському флоту рф посилають чіткий сигнал росії — війна прийшла і до неї”, — зазначив аналітик.