Підрозділи Збройних сил України долають першу лінію оборони окупантів РФ та закріплюються на нових позиціях в районі Роботиного на Мелітопольському та Урожайного на Бердянському напрямках, розповів військовий експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

“А вже після того можна буде підійти до другої, знищити її укріплення і прокладати шлях далі. Вихід на оперативний простір дозволить взяти під вогневий контроль логістику ворога і знищувати її більш ефективно. Втім, тут ще багато роботи”, – підкреслив він в інтерв’ю Главреду.

Військовий експерт вважає, що можна буде говорити про певне взяття “сухопутного коридору” РФ на півдні України під вогневий контроль після звільнення, щонайменше, Токмака в Запорізькій області.

“Контроль над містом відкриває чимало перспектив. Звідти, використовуючи більшість видів озброєння, ми зможемо діставати до Мелітополя, де розташовано багато ворожих об’єктів. Також з’явиться маса перспектив для подальшого просування і нанесення ударів артилерією по позиціях ворога і його лініях укріплень”, – додав Мусієнко.

Військовий експерт Владислав Селезньов вважає, що, найімовірніше, українські військові не звільнять тимчасово окупований Крим до кінця літа і навіть до Різдва. Для цього Силам оборони бракує озброєння. 

“Зараз українське суспільство дуже перегріте темою деокупації Криму. У травні цього року неодноразово обговорювали вислови генерала Буданова та Бена Ходжеса. Вони говорили про те, що до кінця серпня ЗСУ зайдуть до Криму. Судячи з ситуації цього, на жаль, не станеться. Навряд чи українська армія зможе до кінця цього літа зайти на територію Криму”, – пояснив він в ефірі телеканалу “Еспресо”.

За словами Селезньова, для деокупації Криму Україні необхідні далекобійні ракети, а також сучасні винищувачі. Українські захисники могли б знищити за допомогою цих засобів Керченський міст, а потім і інші військові обʼєкти РФ.

“Ми не зможемо звільнити Крим до кінця цього літа. Нам бракує для цього засобів. Зокрема, винищувачів F-16 та далекобійних ракет ATACMS. За допомогою цих засобів ми змогли б знищити Кримський міст, а далі поступово знищити всі військові обʼєкти окупаційної армії РФ. Теж саме стосується і заяв щодо звільнення Криму до Різдва. Адже, хочу наголосити, що наше просування напряму залежить від сил та засобів. Матимемо засоби для деокупації Криму, тоді ситуація зміниться”, – резюмував експерт.

Владислав Селезньов вважає, що думка міжнародних та українських експертів ґрунтується на тому, що за 6 місяців українська армія отримає достатню кількість військово-технічної допомоги від міжнародних партнерів, відповідно, через брак ресурсів та зруйноване логістичне сполучення, ворог не зможе надалі стабільно підтримувати свій бойовий потенціал.

«Кінцева дата, яка постійно звучить – це кінець травня 2023 року. До речі, цю саму дату називав колишній спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер, на цій даті також наголошує колишній командувач армії США у Європі, генерал Бен Ходжес, який є нині знаним експертом й фаховим аналітиком, який вже прогнозував спробу путінської армії створити сухопутний коридор з Донецька на Сімферополь і, відповідно, захоплення Північно-Кримського каналу для того, щоб постачати воду з тимчасово окупованого Криму.

Мені здається, що міркування відомих експертів щодо звільнення тимчасово окупованого півострова за 6 місяців ґрунтується на наступному: набуття відповідних спроможностей української армії за рахунок утримання військово-технічної допомоги від міжнародних партнерів, а, відповідно, зменшення бойового потенціалу російської окупаційної армії через брак ресурсів та відсутність стабільної військово-технічної підтримки від країн-партнерів. Зрозуміло, що та допомога, яка надходить РФ з Ірану чи Китаю, вона не покриває усі потреби окупаційних військ.

Занадто великі ресурси ворог витрачає зараз на війну в Україні і скоріш за все, у найближчій перспективі, ці ресурси будуть вичерпані, а тому постає питання щодо організації й реалізації заходів з контрнаступів ЗСУ. Через це ми виходимо на таку цифру, що в кінці травня наступного року український Крим та Севастополь буде звільнено від російських окупантів, адже у них просто фізично не буде чим захищати нині незаконно захоплені території України», – пояснив Селезньов.