Канцлер Олаф Шольц висловив визнання діяльності російської опозиції як на внутрішній території РФ, так і за кордоном. Він також зазначив, що він уже провів бесіди з багатьма представниками російської опозиції.

Про це він сказав під час спілкування з громадянами у німецькому уряді. На думку німецького канцлера, представники російської опозиції заслуговують на підтримку та можливості ведення діалогу.

«Є дуже багато росіян, які стоять на боці тих, хто виступає за свободу та проти імперіалізму», – сказав Шольц.

Додатково він уточнив, що особисто він уже спілкувався з багатьма представниками російської опозиції.

Думка німецького канцлера полягає в тому, що представники російської опозиції заслуговують на підтримку та можливості для конструктивного діалогу.

Також Шольц намагатиметься не допустити втягування Німеччини у війну в Україні як сторону конфлікту

У Заходу немає планів скинути режим Путіна. Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц під час у п’ятницю, 18 серпня, у форматі Augsburger Allgemeine Live.

На запитання журналіста про те, як він бачить перспективи взаємин Берліна та Москви в умовах перебування президента РФ Володимира Путіна при владі, Шольц відповів: «Хто де сидить (які позиції займає), ми не вирішуємо». «Ми також не плануємо зміну режиму», – зазначив Шольц, додавши, що Путін, однак, боїться, що саме «це наш план».

«Йому (Путіну) доведеться жити з тим, що поряд з ним знаходиться Європейський Союз – як спільнота відкритих суспільств, ліберальних демократій – і певним чином сподіватися, що свобода – це не вірус», – зазначив канцлер ФРН.

 

«Але відповідальність за свою диктатуру несе лише він сам, це – не наша тема», – наголосив Шольц.

Канцлер ФРН також підкреслив, що намагатиметься не допустити втягування Німеччини у війну в Україні як сторону конфлікту. «Моє прагнення – запобігти цьому, тому, наприклад, в Україні немає німецьких солдатів – і не буде», – зазначив він.

Варто додати, що майже дві третини громадян Німеччини заявили, що хотіли б бачити на чолі країни новий уряд.

Про це свідчить опитування інституту дослідження громадської думки INSA для недільного випуску газети Bild.

Згідно з опитуванням, 64% респондентів відповіли, що зміна уряду пішла б Німеччині на користь. Менше чверті (22%) хотіли б зберегти нинішній коаліційний уряд, що складається з Соціал-демократичної партії (СДПН) канцлера Олафа Шольца, партії «зелених» та Вільних демократів (ВДП).

Дослідження показує, що задоволеність Шольцем та СДПН знижується: 70% респондентів зараз незадоволені його роботою, що на 10 відсоткових пунктів більше, ніж чотири тижні тому.

Опитування свідчить, що СДПН має 18% підтримки, що на два пункти менше, ніж минулого тижня. Тепер партія на три пункти відстає від праворадикальної АдН, яка зберігає 21%.

Також лише 27% громадян Німеччини досі вважають, що держава здатна виконувати свої обов’язки, що стало найнижчим зафіксованим показником довіри до державних установ.

Про це йдеться в дослідженні Федерації державної служби Німеччини (dbb), повідомляє «Європейська правда» з посиланням на DW.

Останнє опитування dbb, яке відбувається раз на рік, зафіксувало рекордно низький рівень довіри німців до держави. Він на сім відсоткових пунктів нижчий, ніж у 2019 році – останньому до пандемії COVID-19, після якого фіксувалось помітне зростання.

У дослідженні Федерації держслужби Німеччини вказано, що зниження довіри до держави пов’язане не лише із закінченням пандемії COVID-19, а й зі зміною влади – відходом багаторічної канцлерки Ангели Меркель наприкінці 2021-го.

Її наступника, Олафа Шольца, критикують за те, що він замало спілкується з громадськістю та не здатен розв’язати політичні розбіжності у своєму коаліційному уряді.

«Чого хоче громадськість – і, якщо вже на те пішло, державні службовці теж – є дуже простим: Держава повинна виконувати свої завдання і бути поруч з людьми. Вони хочуть не іншу державу, а ефективну», – пояснив очільник dbb Ульріх Зільбербах.