Противник і надалі  намагається наступати на декількох напрямках — Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському. Скрізь тривають важкі бої.

Про це у своєму телеграм написала заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Вона зазначила, що на Куп’янському напрямку ворог створює мінно-вибухові загородження вздовж кордону у Бєлгородській області. Шукає слабких місць в нашій обороні, щоб прорвати її.

На Лиманському напрямку противник готується  до перегрупування військ. Веде безуспішні наступальні дії в районах Новоєгорівка, південо-західніше Кремінна, Білогорівка Луганської області та Веселе Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник намагається всіма силами стримати наше просування вперед. Так, ворог безуспішно спробував відновити втрачене положення у районах Оріхово-Василівка та Кліщіївка Донецької області.

«У ході ведення успішних бойових дій сил оборони витіснили противника з позицій у районах східніше та у центральній частині Кліщіївка Донецької області. Звільнена площа на Бахмутському напрямку складає 44 кв.км. Звільнень за тиждень  1 кв.км», — наголосила Маляр.

Крім того, на Авдіївському, Мар’їнському напрямках противник зосереджував основні зусилля на веденні наступальних дій з метою встановлення повного контролю над населеним пунктом Мар’їнка та оточення населеного пункту Авдіївка Донецької області.

«Ворог вів безуспішні наступальні дії в районах Степове, Авдіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка та Вугледар Донецької області», — додала заступниця міністра оборони.

 Не забула вона розповісти і про ситуацію на Півдні. А саме, на Запорізькому та Херсонському напрямках противник в обороні.

«Продовжував обстріли позицій підрозділів Сил оборони України та цивільних об’єктів у Запорізькій, Херсонській та Миколаївській областях, при цьому активно застосовував баражуючі боєприпаси “Ланцет”. В ході ведення наступальних дій сили оборони України мали успіх в напрямку південно-східніше Роботине та південніше Мала Токмачка Запорізької області, закріплюються на досягнутих рубежах», — наголосила Ганна Маляр.

Додамо, що Українські Сили оборони просуваються на півдні, на Мелітопольському напрямку вони мають деякі успіхи в районі села Вербове.

Про це сказав військовий оглядач Денис Попович.

“На півдні триває просування тактичного характеру, але досить важливе. Є певні успіхи в районі села Вербове, це Мелітопольський напрямок. Збройні сили України почали бої за це село — досить важливе в плані наступу і на Токмак, і на Пологи. Куди далі підуть — рішення за нашим командуванням. Однак можна констатувати саме ці події на цій ділянці фронту”, — зазначив оглядач.

Він акцентував, що знищення артилерійських позицій росіян допомагає просуванню українських військових.

“Одна справа, коли люди долають мінні поля під вогнем артилерії. Ми розуміємо, навіть не перебуваючи в окопах поруч із ними. А інша справа, коли артилерія знищується і мінні поля, які були там у величезній кількості, долаються при придушенні артилерії, коли це можна робити, загалом, з удвічі зменшеним ризиком для життя”, — сказав експерт.

Попович наголосив, що в нинішній війні РФ проти України саме артилерія відіграє основну роль — і в наступі, і в обороні.

“Артилерія в нинішній війні відіграє особливу роль. Переважна більшість втрат, поранень, каліцтв, контузій, загибелі пов’язана з артилерійським вогнем, дистанційним впливом. Тому артилерія є основою і оборони, і наступу. І знищення артилерійських позицій, особливо в тій ситуації, коли доводиться долати мінні поля, в ситуації, коли для цього недостатньо технічних засобів, відіграє ключову роль”, — зазначив військовий оглядач.

Саме тому, каже він, українські захисники зосередилися на тому, щоб знищувати ворожу артилерію.

“Багато в чому завдяки цьому зараз ЗСУ мають можливість просуватися і на півдні, і на Запорізькому напрямку, і на ділянці біля Старомлинівки. Усе це в одну картинку лягає”, — резюмував він.