Президент України Володимир Зеленський призначив ексголовнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного послом України у Великій Британії. Проте, як виявляється, самі британці цього не дуже то й хотіли!

Передісторію призначення і побоювання щодо майбутньої діяльності генерала як дипломата розповів Віктор Шлінчак, голова правління Інституту світової політики.

«Британія очікувала на іншу кандидатуру, ніж та, яка була запропонована. Це вже не є великим секретом, що у Британію свого часу мав їхати нинішній міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Натомість було прийнято це політичне рішення про призначення Залужного», — розповів Шлінчак.

Також, голова правління Інституту світової політики заявив, що процедура надання агреману була частково порушена. Це такий таємний лист, який завжди направляється на погодження країни, яка приймає ту чи іншу кандидатуру, і має її затвердити. Але до того, поки цей агреман не повернеться з підтвердженням, країна, яка надсилає посла, не має права оголошувати, що вона таку кандидатуру подає.

«Агреман був отриманий лише, якщо я не помиляюсь, два тижні тому. До цього часу Залужний не був звільнений із лав Збройних сил і це міг зробити тільки президент своїм указом, що і відбулося», — зазначив експерт.

Зараз відбулася наступна процедура — видання указу президента. Наступною процедурою має бути наказ у Міністерстві закордонних справ про відрядження Залужного у Велику Британію. Тобто навіть після указу президента ще вся процедура не закінчена.

Мало того, Шлінчак розповів, що Валерій Залужний досі активно навчається та готується до нової діяльності.

«Я знаю, що Валерій Залужний проводив весь цей час (більше двох місяців) за вивченням дипломатичних різних нормативок і актів. У нього відбулось навчання у військово-дипломатичної академії, він проводив консультації з певними структурами щодо діяльності посольств. Тобто він входив у курс справ, як функціонує посольство», — заявив він.