Ситуація у Вовчанську на Харківщині погіршилася: місто майже зруйноване, людей залишилося мало, повідомив командир одного з підрозділів Денис Ярославський. Крім цього, в місті почались вуличні бої. Ймовірно, місто доведеться здати, щоб зберегти хлопців. Віримо в ЗСУ!

Головнокомандувач ЗСУ, Олександр Сирський, повідомив у своєму телеграм-каналі про «частковий успіх» у одному з районів на фронті, де діють російські війська. Однак, за його словами, на інших ділянках українські військові виганяють противника і покращують своє тактичне становище.

«Ситуація на фронті залишається загостреною. Противник активно атакує наші підрозділи на декількох напрямках з метою просування вглиб території нашої держави. Підрозділи Сил оборони ведуть жорсткі оборонні бої, спроби російських окупантів прорвати нашу оборону зупинено. Працює наша розвідка, артилерія, підрозділи безпілотних систем.
Ми знаємо плани ворога і гнучко реагуємо на всі його дії. Для підсилення оборони вживаються всі необхідні заходи та оперативно приймаються рішення, в тому числі кадрові. Цього тижня обстановка на Харківщині суттєво загострилась. На даний час там тривають бої у прикордонних районах вздовж державного кордону з РФ. Обстановка складна, але Сили оборони України роблять все, щоб утримати оборонні рубежі та позиції, наносять ворогу ураження. На Куп’янському, Сіверському, Лиманському, Покровському напрямках тривають гарячі бої, ситуація дуже динамічно змінюється. В одних районах противник має частковий успіх, в інших — Сили оборони витісняють противника та покращують своє тактичне положення. На Краматорському напрямку противник не полишає спроб оволодіти містом Часів Яр, продовжує наступальні дії східніше міста. Безуспішно намагається відновити втрачене положення в районі Кліщіївки. Попри складну ситуацію на фронті проводиться ротація підрозділів для відпочинку військовослужбовців та відновлення боєздатності бригад», — написав він.

Нагадаємо, генеральний штаб Збройних сил повідомив увечері 10 травня, що російські війська намагаються наступати в Харківській області.

«На даний час на Харківщині тривають оборонні бої проти спроб російських окупантів вести наступальні дії та просуватись в глибину території нашої держави. В напрямках населених пунктів Липці та Вовчанськ Харківської області продовжуються контрударні заходи. Ворог застосовує піхоту та техніку», – йдеться в повідомленні.

Крім того, командування повідомляє про бої за прикордонні населені пункти, які перебували в «сірій зоні» – села Стрілеча, Пильне та Борисівка, а також у районі Олійнікового та Огірцевого.

«Сили оборони України діють на підготовлених оборонних рубежах. Здійснюється вогневе ураження із завданням зірвати ворожий наступ та знищити окупанта, який вклинився в нашу оборону. Рішення на посилення наших бойових підрозділів будуть реалізовані», – додає штаб.

Перед цим президент Володимир Зеленський повідомив, що російські війська спробували «розширити операції проти України». За його словами, «наразі відбувається посилення сил на Харківському напрямку та на лінії кордону з РФ».

«Ми розуміємо обсяг сил окупанта, бачимо його задум. Наші воїни, наша артилерія, наші дрони дають відповідь окупанту. Я вдячний кожному нашому солдату, кожному сержанту, кожному офіцеру, які саме так захищають наші позиції, як потрібно», – сказав Зеленський.

За його словами, «наразі відбувається посилення сил на Харківському напрямку та на лінії кордону з РФ».

«І по лінії нашого державного кордону, і по всій лінії фронту будемо незмінно знищувати окупанта саме так, щоб зірвати будь-які російські наступальні наміри», – розповів президент.

Російські війська близько 5 ранку 10 травня почали обстріл прикордонних населених пунктів на Харківщині та пішли в наземний наступ на двох ділянках: у напрямку Липців та Вовчанська. Останній при цьому потужно обстрілювали з РСЗВ, артилерії та авіації, місцева влада оголосила евакуацію.