Основною метою російських військ на Харківському напрямку залишається населений пункт Вовчанськ. Проте наразі противнику не вдалося досягти своїх тактичних цілей. Навіть більше, Силам оборони вдалося частково відновити деякі зайняті позиції. Про це повідомив 19 травня командир батальйону УБПАК «Ахіллес» 92-ї окремої стрілецької бригади Юрій Федоренко.

За словами військовослужбовця, українським захисникам значною мірою вдалося пошарпати штурмові підрозділи противника, унаслідок чого він зазнав втрат у легкій броньованій техніці й артилерії.

«У ці хвилини йдуть бої. Сили оборони максимально роблять усе, щоб купірувати ситуацію та, відповідно, стабілізувати її шляхом досить ефективного застосування об’єднаного вогневого впливу — це гармати, протитанкові засоби та, звичайно ж, ударні БПЛА», — сказав він.

Також Федоренко додав, що українським бійцям на окремих ділянках вдається не лише утримувати активну оборону, а й покращувати ситуацію, вибиваючи ворога з зайнятих позицій. 

«У результаті виконання цих операцій ми маємо не тільки повернуті позиції, а й узятих у полон, які в перспективі будуть обміняні на наших хлопців, що перебувають зараз на території Російської Федерації», — підсумував український командир. Не виключено, що на Харківщині ЗСУ зможуть повторити успіх Київщини, коли велика кількість військ ворога майже опинилась в котлі і була змушена тікати.

Тим часом військовий експерт, майор Збройних сил України, ветеран російсько-української війни Олексій Гетьман на одному з українських меіда розповів, що наступ безпесоредньо на Харків, ймовірно, не відбудеться.

«Ті сили та засоби, які були сконцентровані на цьому напрямку, не дають росіянам можливості атакувати безпосередньо Харків. Думаю, вони й не збиралися цього робити. Противник створив два плацдарми: перший – Лук’янці, Глибоке, Стрілеча, Красне, Мороховець, другий – поблизу Вовчанська, трошки на захід і на схід від цього населеного пункту. Росіяни, створюючи ці плацдарми, намагалися просуватися не стільки вглиб території України, скільки вшир, щоб згодом туди можна було підтягнути інше угруповання. Досі бойові дії на цьому напрямку вело не більше 10% від накопиченого угруповання російських військ, яке перебуває на Харківщині. Тому можна припустити, що це була підготовка до подальших наступальних дій.», — розповідає Гетьман.

Він наголошує, що найімовірніше, наступу на Харків не буде.

«Противник може просуватися до міста, але без спроб його штурмувати. Хіба що можуть намагатися заходити ДРГ, або будуть певні локальні просування, точніше рейди, тобто захід і вихід. Росіяни чудово розуміють, що у них немає такої кількості військовослужбовців, щоб атакувати та захопити Харків, наявними силами це зробити неможливо. Та вочевидь у противника є завдання підсунутися до Харкова якомога ближче – на відстань пострілу звичайної гармати: щоб можна було обстрілювати місто не тільки ракетами, як Росія це робить постійно, а ще й з артилерії. Швидше за все, мета така.», — зазначає військовий експерт.

Майор Збройних сил України, ветеран російсько-української війни Олексій Гетьман наголошує, якщо росіяни підсунуться до Харкова на відстань 10-15 км, по місту зможуть працювати гармати, навіть гаубиці, відтак, Харків буде під артилерійським обстрілом. Тоді потрібно буде думати про те, як евакуювати людей із міста, адже якщо воно буде під артилерійським вогнем, навіть повітряні тривоги вмикатися не будуть – постійно відбуватиметься обстріл, як і в інших містах, де зараз точаться бойові дії.