31 липня 2014 року Петро Порошенко підписав закон «Про вищу освіту». Цей закон підготувала робоча група під керуванням ректора Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» Михайла Згуровського. Найбільш разючою зміною для студентів та викладачів у ньому – ліквідація рівнів акредитації вищих навчальних закладів, натомість запровадження академічного та першого наукового ступеня – доктор філософії. У законі також передбачена створення Національного агентства з якості вищої освіти та незалежних установ оцінювання та забезпечення якості вищої освіти.

Закон передбачив розвиток технологій, тому в Університетах впроваджуватимуть внутрішній публічний моніторинг якості, після його здійснення вони розміщатимуть результати на сайтах ВИШів.

Крім того, закон полегшує діяльність вищих навчальних закладів завдяки фінансовій автономії університетів – знімає деякі мита та податки, легалізує фонди сталого розвитку.

Підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється за відповідними освітньо-професійними, освітньо-науковими, науковими програмами на таких рівнях вищої освіти:

–          початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

–          перший (бакалаврський) рівень;

–          другий (магістерський) рівень;

–          третій (освітньо-науковий) рівень;

–          науковий рівень.

Спеціаліста більше як такого не буде. А тепер ще готується підзаконний акт. Найважче змиритись з цим новим проектом для студентів технікумів та коледжів. Адже "такі студенти будуть складати зовнішнє незалежне оцінювання, але це питання, безумовно, буде виноситися на обговорення", – зазначила у коментарі для Освіта.ua Інна Совсун.

Відтепер випускники технікумів, коледжів та професійних училищ для вступу до ВНЗ обов’язково проходитимуть ЗНО. Про це повідомив директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук на прес-конференції «Особливості підсумкової державної атестації та зовнішнього незалежного оцінювання у 2015 році», що відбулась в Міністерстві освіти і науки 9 жовтня 2014 року. Крім того, планується, що сертифікати минулих років втратять чинність.

4m6nVIpoH00 uDhYZoTTFu0 WblvrOTbfEs

15 жовтня на протест вийшла молодь під будівлю Міністерства освіти і науки України у Києві. Проте сторони дійшли у певних конфліктних питаннях згоди:

–          абітурієнти, які вступають на основі диплому молодшого спеціаліста, мають право складати вступні іспити і вчитися у ВИШах 3-4 рівня акредитації за скороченими програмами підготовки;

–          скасовують необхідність подання медичної довідки.

13. Право на зарахування поза конкурсом мають:

1) члени збірних команд України, які брали участь у міжнародних олімпіадах, перелік яких визначений центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки;

2) чемпіони і призери Олімпійських і Паралімпійських ігор – за спеціальностями в галузі фізичної культури та спорту.

 (з розділу IV, статті 44)

Залишився ще ряд болючих, для студентів, питань.

23

Переживали студенти, що у переліку вимог студентів було сказано про необхідність збереження пільг при вступі до ВНЗ для дітей-сиріт. Відповідно до нового Закону України «Про вищу освіту» право на вступ поза конкурсом може регулюватися тільки законами. Разом з тим, раніше таке право надавалося підзаконними актами – постановою КМУ було затверджено право на вступ поза конкурсом для дітей-сиріт, проте в світлі нового закону надалі використовувати цю постанову було неможливо. Водночас статтею 39-1 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» передбачається, що діти-сироти звільняються від оплати за навчання в усіх державних і комунальних навчальних закладах. Ця норма закону залишається чинною, студентам просто варто було перечитати ряд законів.

Загалом, після прийняття цього закону учні та студенти були занепокоєні, адже їм ніхто не пояснив змін. Елементарно від незнання до кінця законів України молодь обурювалась. Так студенти більшості університетів досі не знають, що саме змінили. Скільки тепер років доведеться вчитись на бакалавра чи магістра. Як буде далі розвиватись ситуація змін та протестів щодо змін, ми будемо спостерігати.

 

Автор: Yavkubi