На цей раз до рубрики «Чиновник тижня» потрапив багатокадентний мер Львова, політик, який  відомий вже далеко за межами області. Як ми побачили з останніх подій, він чудовий піарщик (зважаючи на результати «Самопомочі» на виборах – 13%). Це Садовий Андрій Іванович.

Мер, який ледь не кожного тижня переживає новий пікет. Також він є власником медіа холдингу та зрощтою просто показовим сім’янином. А основне, це чиновник з яким пов’язують безліч скандалів, і якому досі вдається якось зберігати свою репутацію.

Наразі він грає одну з ключових ролей на політичній карті Україні. І вже зараз Садовий домовляється з Яценюком і Порошенком про нову коаліцію, хоча сам і не планує залишатися головою партії.

Читати: Садовий не проходить в Раду: залишається мером Львова

Із офіційної біографії варто відзначити:

26 березня 2006 обраний на пост міського голови Львова. Громадська діяльність. 1997-2001 рр. – Голова правління громадської організації "Фонд розвитку Львівщини".

1998-2002 рр. – Депутат Львівської міськради, голова комісії з економічної політики.

2000-2002 рр. – Глава наглядової ради культурного Фонду імені митрополита Андрея Шептицького.

2002-2003 рр. – Засновник, директор громадської організації "Інститут розвитку міста". З 2003 року – заступник голови ради Інституту "Мости на Схід" (Польща).

З 2004-го – лідер громадського об'єднання "Самопоміч". Член партії "Народний Союз" Наша Україна".

Садовий та день народження Януковича

Нещодавно видання «Вести» отримало ексклюзивне відео з 61-го дня народження Віктора Януковича (літо 2011 року). Святкування відбувалося у державній резиденції «Зоря», більш відомої як «дача Горбачова» на мисі Форос у Криму.

І хто б міг подумати: міський голова Львова Андрій Садовий у 2011 році особисто приїхав вітати з днем народження тодішнього президента України – Віктора Януковича.

Цікаво, що серед багатьох політиків, які вітали Януковича, був і олігарх, сьогоднішній губернатор Дніпропетровщини Ігор Коломойський.

Мер Львова Садовий – один з небагатьох, хто прийшов з подарункової книгою і власноруч вручив її Януковичу.

Як вдалось з’ясувати Садового і раніше було помічено у зв’язках з людьми Януковича.

Зокрема, у серпні 2011 року під час візиту до Львова екс-віце-прем’єр-міністр України, член Партії регіонів, Борис Колесніков, захищаючи Садового від нападок, пов’язаних з махінаціями під час ремонту доріг до Євро-2012 у Львові, відверто сказав: "Ми не дамо в обіду мера Львова".

 

Політичні амбіції

Андрій Садовий сьогодні фактично володіє безмежною владою в місті. По-перше, його активно підтримують львів'яни: згідно з дослідженнями, проведеними в кінці грудня минулого року Центром «Соціоінформ», рівень довіри до мера становить 54%, в ​​той час як до губернатора, Петра Олійника – 26%, а до голови облради Мирославу Сенику – тільки 3%. І це при тому, що на виборах за пана Садового проголосувало близько 40% виборців.

Місцеві політологи популярність градоначальника пояснюють тим, що йому вдалося дистанціюватися від «рідної НУ», зарекомендувавши себе міцним господарником і сконцентрувавшись на проблемах місцевої громади.

По-друге, промерська більшість в міськраді складає всі 100% депутатів.

Схильний до компромісів міський голова зумів врахувати кадрові та комерційні амбіції абсолютно всіх депутатських фракцій, що й забезпечило йому конструктивну співпрацю з місцевим парламентом. Тепер більшість питань на сесіях вирішується практично одноголосно.

Маленькі хитрощі у міській раді

Напередодні Різдва Андрій Іванович вирішив ще більше зміцнити свою владу. Він затіяв реформу, метою якої стала концентрація управлінських функцій у особливо довірених людей.

Згідно з розпорядженням бургомістра кількість його заступників скорочено з шести до трьох – один перший і два профільних.

Між заступниками та начальниками управлінь з'явилася нова структурна одиниця – департамент, керівник якого підпорядкований віце-меру.

У результаті проведення цієї хитрої «реформи» при посадах залишилися лише особливо довірені заступники градоначальника, а решта чиновників отримали свої посади «за партійною квотою», тобто знижені до рівня начальників департаментів.

Крісло першого віце-мера зберіг за собою 59-річний Микола Одуха, член Партії промисловців і підприємців, раніше великою політикою не займався. З’явився на нинішній посаді завдяки своєму тісному знайомству з Андрієм Садовим (пан Одуха – колишній його викладач).

Ще одним  заступником мера з гуманітарних питань залишився кум пана Садового – безпартійний 33-річний – Василь Косів. До травня минулого року він працював завідувачем кафедри графічного дизайну Львівської академії мистецтв, де вчилася дружина Андрія Івановича. Крім того, Василь Михайлович – син колишнього депутата Верховної Ради Михайла Косіва.

Вакантною залишається введена міським головою посада заступника з питань містобудування та інфраструктури, претенденти на яку поки невідомі. Втратили свої високі пости в результаті "реформи" відразу четверо чиновників:

–   безпартійний Андрій Павлів (питання землевпорядкування та містобудування),

–   «нашоукраїнець» Олег Синютка (економіка),

–   бютівець Василь Білоус (промисловість та підприємництво) і

–   безпартійний Ігор Базарник (ЖКГ).

Садовий знайшов для них посади у новій структурі. Олег Синютка очолив департамент економічної політики міськради, пан Білоус – Личаківську, а Ігор Базарник – Франківщину райадміністрації Львова, пан Павлів – один з департаментів.

Наслідки "маленьких хитрощів" – кумівство

Задумавши «адмінреформу по-львівськи», пан Садовий, схоже, переслідував ще одну таємну мету: він постарався максимально розвантажити себе як від рішень оперативних завдань, так і від контролю за їх виконанням.

Нова система управління є більш децентралізованою порівняно зі старою, так як частина повноважень від заступників градоначальника переходить до нових структурних одиниць – департаментів, а на віце-мерів покладаються лише контрольні функції.

Таким чином, Андрій Іванович, по-перше, забезпечив собі спокійніше управлінське життя, переклавши тягар відповідальності на низові управлінські ланки, по-друге, де-юре йому вдалося зберегти баланс політичних інтересів – у мерії на рівні начальників управлінь та керівників комунальних підприємств як і раніше працюють члени всіх політичних сил, представлених у міській раді: «Нашої України», блоку Юлії Тимошенко, «Пори», «Свободи», УНП і партії «Реформи і Порядок».

І нарешті, по-третє, ефективність функціонування нової управлінської піраміди відтепер контролюватимуть виключно надійні і особливо довірені бургомістру люди – куми.

Матеріальний стан

Міський голова Львова Андрій Садовий задекларував свої доходи за 2010 рік. Загальна сума доходів мера міста становить 141 тис. грн. (заробітна плата). Загальні доходи інших членів родини А. Садового в минулому році склали 355 тис. грн. У приватній власності родини мера є квартира загальною площею 158,4 квадратних метрів. Також міський голова задекларував легковий автомобіль марки "VW Sharan".

Бізнес

Андрій Садовий має відношення до таких компаній:

ВАТ «Південьзахіделектромережбуд» (володіє 20% пакетом акцій);

ЗАТ Інвестиційна компанія «Галицькі інвестиції» (керує активами Андрія Садового і його сім'ї);

ТРК «Люкс» – співзасновник, володіє близько 70% пакетів акцій. ТРК «Люкс» – мережа радіостанціїпо всій Україні, «Телеканал 24», кілька інтернет-проектів;

Газета «Поступ», журнал «Місто» – співвласник.

Кримінальні схеми з ваучерами

Цікаву інформацію знаходимо за 2006 рік. У той час Андрія Садового – співзасновника ІК «Галицькі інвестиції» – в 90-х роках, звинуватили у розробці і здійсненні кримінальних схем з ваучерами та обкрадання громадян.

Стало відомо, що мав певне відношення до створення горезвісної компанії і нинішній мер Львова Андрій Садовий. За інформацією лідера громадського об'єднання "Княжий Львів" Миколи Порайка, озвученої на прес-конференції в грудні 2005 року, Садовий не тільки має безпосереднє відношення до створення "ГІ", але і свого часу фактично керував компанією.

Втім, сьогодні Садовий вже не має жодних, принаймні юридичних, зв’язків з діяльністю "ГІ". За словами Миколи Порайка, людей, які зараз уособлюють "Галицькі інвестиції", свого часу саме Садовий взяв на роботу в Фонд соціальної адаптації молоді.

Цікаво, що цей скандал відгукнувся і під час виборів на посаду мера у 2006, зокрема його звинувачували у тому, що він йде до влади за гроші обдурених вкладників "Галицьких інвестицій".

Виникає ряд цікавих запитань:

Які фінансові джерела дозволили самовисуванцю-кандидату на посаду голови міста Львова, Андрію Садовому, створити та роками фінансувати такі медіальні проекти, як радіо «Люкс», ТРК «Люкс», газету «Поступ» (до речі, хоча Садовий декларує, що ця газета продовжує справу відомого часопису «Пост-Поступ», яким на початку 90-х керував Сашко Кривенко, насправді сучасний «Поступ» має таке ж відношення до легендарної газети, як румуни до заснування Риму), глянцевий вузькопрофільний журнал «Місто», громадські організації «Самопоміч», «Інститут розвитку міста», декілька років спонсорувати претензійний конкурс «Галицький лицар»?

Євро 2012

Не обійшло без скандалів і під час Євро-2012. Зокрема, Садового звинуватили у порушенні закону: він особисто затверджував інвесторів і будівельників для об'єктів до Євро 2012. За повідомленням, мер Львова порушив умови конкурсу з визначення генпідрядника будівництва стадіону і підписав угоди генпідряду із компанією «Азовінтекс».

Також зазначалося, що мер проводить вигідні для себе фірми для будівництва стадіону у Львові до Євро 2012.

 

Автор: Кай Кіт