Російський диктатор Володимир Путін не збирається відмовлятися від нового наступу в Україні попри те, що йому радять сконцентруватися на обороні захоплених територій Донецької та Луганської областей та анексованого Криму. 

Про це пише Telegram-канал Генерал СВР, який нібито веде колишній генерал Служби зовнішньої розвідки (СЗР) РФ. 

Як йдеться в повідомленні, після офіційних заяв з боку західних країн про готовність передати Україні танки Путін скликав нараду в режимі відеозв’язку з представниками керівництва силового та військового блоків. За даними російської розвідки, до кінця 2023 року Україні передадуть в цілому від 500 до 700 танків. Також західні партнери готові надати ракети, здатні вражати цілі на відстані понад 160 км. 

“Експерти при Радбезі радять сконцентруватися на обороні захоплених територій Донецької та Луганської областей і Криму, при цьому відкласти всі плани наступу. У Путіна інше бачення ситуації, він висловився на користь підготовки наступу одразу на декількох напрямках, і більшість з керівництва військового блоку, без особливого ентузіазму, думку президента підтримала”, – пише генерал СЗР. 

При цьому наголошується, що один з представників Генерального штабу заявив, що відсутність достатньої кількості озброєнь робить майбутній наступ російських військ “безглуздим”. Путін же залишив рекомендації про підготовку наступу в силі та закрив нараду. 

“У Генштабі за підсумками вчорашнього дня занепадницькі настрої, на диво ніхто не розраховує. Ті озброєння, які зараз стягують з усіх “звалищ” на фронт генерали відверто називають сміттям і губляться в роздумах, як цим можна воювати і перемагати”, – резюмували на каналі. 

Проте наразі це не зупиняє їх від нових спроб наступу зі сторони російської армії. Зокрема в новому зведенні Генштабу ЗС України повідомляється, що для досягнення раніше заявлених цілей, не зважаючи на значні втрати, противник продовжує наступ на Бахмутському та Новопавлівському напрямках. На Лиманському та Авдіївському напрямках ворог вів безуспішні дії з метою покращення тактичного положення. На решті напрямків – обороняється. 

 Окрім цього ворог не полишає намірів знищити критичну інфраструктуру нашої держави, завдає ударів по цивільних об’єктах та помешканнях мирного населення. Загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України залишається й надалі. 

Протягом цієї доби противник завдав 37 авіаційних ударів. 17 із них – з використанням БпЛА типу Shahed-136. Усі ці дрони було збито. Окрім того, російські окупанти здійснили 59 пусків ракет, 47 з яких – знищено. На жаль, є влучання в цивільні об’єкти, є загиблі серед мирних жителів. Також загарбники здійснили 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню. 

Також тривають контррозвідувальні заходи в окремих тимчасово захоплених населених пунктах Херсонської області. Російські окупанти активно розшукують українських патріотів. А у будівлі колишнього Горностаївського РВ УМВС України у Херсонській області, російські загарбники облаштували катівню. До неї можна потрапити просто за нічим не підкріплену підозру у співпраці зі Збройними Силами України. 

У тимчасово окупованому українському Сімферополі усі бюджетні установи, під приводом реформування, отримали вказівку про штатне скорочення працівників на 10 відсотків. Також відомо, що списки осіб, що потрапили під “оптимізацію”, мають бути складені вже до 1 лютого цього року. 

У зведенні Генштабу також вказано, що авіація Сил оборони протягом доби завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, а також удар по позиції зенітно-ракетного комплексу ворога. Крім того, протягом доби наші захисники збили 3 розвідувальних БпЛА окупантів. 

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили 3 пункти управління, район зосередження живої сили противника, район зосередження артилерії та 2 інших важливих військових об’єкта загарбників.