Як розповів військовий експерт Роман Світан, окупанти перемістили багато своїх військових потужностей саме в тил Луганську.

Як відомо, до тимчасово окупованого Луганська ввечері 13 травня знову завітала “бавовна”. В Мережі повідомляють про потужний вибух.

Таким чином в окупованому Луганську місцеві повідомляють про “бавовну” вже другий день поспіль. Раніше потужний вибух пролунав в мікрорайоні “Ювілейний”. За інформацією російських пропагандистських ЗМІ, є влучання по старій будівлі Луганської академії внутрішніх справ. Від 2015 року там розташовувалися військові. 

Після того, як Україна отримала HIMARS і ракети до цих систем, росіяни перемістили свої військові потужності на відстань за 100 кілометрів від лінії фронту, відзначив Світан. Безпосередньо Луганськ розташований на відстані 130 кілометрів. Туди ворог стягнув склади, ремонтні бази і все, що потрібно для фронту.

“Луганськ – шахтарська столиця. Там багато гірничо-металургійних комплексів і всі вони заповнені технікою. Будь-який завод є військовим об’єктом – там знаходяться легітимні цілі”, – відзначив спікер в ефірі 24 Каналу 

Раніше українські Сили оборони намагалися дістати згадані вище ворожі цілі, але не було чим, сказав Світан. Утім, могли були спроби ураження ракетами “HARM”, “Harpoon”, “Нептун” – останні дві працюють безпосередньо по морським цілям і саме ракетами “Нептун” був знищений крейсер “Москва”.

Витрачати їх по військовим об’єктам в Луганську не було сенсу, хоча ми могли. Ось цей увесь спектр, плюс “Storm Shadow”. Але витрачати ракету, яка може проходити 300 кілометрів, на дальність 130 – з одного боку недбайливо. Але якщо у нас безліміт з поставок, то можна працювати і по Луганську,– припустив військовий експерт.

Він зазначив, що росіяни показали частину “Storm Shadow” і наголосив, що навмисно дістати вони б її не могли.

“При вибуху ракета не розлітається на молекули, тобто майже вся ракета розривається, а ці частини залишаються і по частинах можна визначити тип ракет. Але чекаємо підтвердження від нашого Генштабу”, – сказав він.

Своєю чергою Олексій Гетьман зазначив, що за всіма правилами війни, які прописані в ООН, Україна як держава, на яку напали, має право та навіть повинна знищувати військові об’єкти, з яких атакують нашу країну. Навіть на території Росії.

Байдуже, де ці об’єкти розташовані. Це не порушує жодних міжнародних правил, не призводитиме до ескалації. Сподіваюсь, що така “бавовна” буде квітнути і далі не тільки на тимчасово окупованих територіях, але всередині Росії,– сказав він.

Військовий експерт додав, що мовиться про “бавовну” на військових об’єктах, з яких атакують Україну, та військові структури, штаби, де ухвалюють такі рішення.

У тимчасово окупованому Луганську 12 травня після 18 години пролунали 2 вибухи. За словами місцевих, їх нібито чули на території одного із заводів. Загарбники одразу ж заявили про атаку з боку ЗСУ та роботу ППО.

 Невдовзі росіяни почали жалітися, що удар могли здійснити ракетами Storm Shadow. Мовляв, Україна нещодавно їх отримала, а HIMARS не дістає до Луганська.

Російські воєнкори заявляли, що одна з ракет прилетіла по нафтосховищу. Однак офіційної інформації щодо інциденту поки що не було.

Також на машинобудівному заводі “100” спалахнула пожежа. Його російські війська використовували як ремонтну базу та пункт постачання. Перед цим у місті біля цього заводу “гостював” блогер Алєксєй Столяров, який відомий як зять міністра оборони Росії Сєргєя Шойгу.

Російський пропагандист Владімір Соловйов у своєму телеграм-каналі взявся гадати, що ж прилетіло у Луганськ. Путінський прихвостень вважає, що це не Storm Shadow та не HIMARS. Він вирішив, що це “Ольха” або “Точка У”. Також він додав, що “не виключає удар з літака з Краматорська чи Чаосового Яру”.