Голова військової адміністрації міста Авдіївка, Віталій Барабаш, зазначив, що ситуація на Авдіївському напрямку стала ще більш напруженою. Про це він повідомив під час телевізійного виступу на українському каналі.

«На Авдіївському напрямку стало ще важче. Інтенсивність бойових дій з боку ворога деякий час наростала, і вже є розуміння, що це дійсно третя хвиля. Росіяни додатково відкрили ще два напрямки, з яких вони почали вести активні штурмові дії — це зі сторони Донецька, через Спартак, й так звана промка. Ворог намагається штурмувати місто з усіх напрямків. Загарбники застосовують багато ствольної та реактивної артилерії.», — зауважив Барабаш.

За словами начальника Авдіївської міської військової адміністрації, у районі промзони тривають запеклі бої, які не вщухають ні вдень, ні вночі.

«Наразі не можна сказати, хто на 100% контролює промку. Там тривають дуже серйозні бої. У напрямку коксохіму росіяни намагаються проводити штурмові дії, але територія заводу контролюється ЗСУ», — додав Барабаш.

Керівник Авдіївської міської військової адміністрації розповів, що російські окупанти зменшили застосування авіації, але збільшили використання FPV-дронів, що ускладнює логістику і евакуацію цивільних людей з міста.

«В Авдіївці потужний вітер та бувають сильні зливи , як то кажуть, «погода не до війни». Останні пару днів фіксуємо, що вони окупанти менше застосовують авіацію. З чим це пов’язано, чесно кажучи, не знаю. Але, останні дні дійсно авіації менше»,- повідомив Барабаш в ефірі загальнонаціонального інформаційного телемарафону.

Евакуація в Авдіївці триває, але дещо зменшилась кількість людей, які хочуть виїхати. Сьогодні на евакуацію погодилось чотири людини.

«Станом на заразбільше тисячі людей залишається в місті. Ворог гатить по дорозі ще більше, все більше застосовує FPV-дрони по людям, не дивлячись на погодні умови», — акцентував Барабаш.

Він додав, якщо російські окупанти почнуть застосовувати FPV- дрони ще й «в темну пору доби, то взагалі буде дуже важко і по логістиці, і по евакуації».

Продуктових запасів в Авдіївці поки достатньо. «Дійсно, вони по-трошки тануть, але ми завозимо, намагаємося їх поновлювати. Не так, як це було раніше, мінімум два рази на тиждень двома вантажними машинами завозили. Зараз два-три рази в добу завозимо бусом, максимум встигаємо два буси завезти. Це звісно трошки інший об’єм. Тим не менше резерв», — сказав Барабаш.

Водночас, за словами очільника Авдіївської МВА, з чим дійсно є проблема, так це з питною водою.

«Але вона не нова і не зараз настала, вона з 2014 року. В Авдіївці люди за цей час звикли використовувати воду зі свердловин, перекип’ятили і п’ють. Тому що іншого варіанту, нажаль, зараз немає. До цього загострення у нас була можливість і ми завозили фурами питну бутильовану воду, зараз такої змоги нема», — підкреслив Барабаш.

Успробах захопити Авдіївку Росія не шкодує людей і відсилає їх в атаку «у лоб», про це розповів ветеран війни, майор запасу НГУ Олексій Гетьман.

«Так, вони почали третю хвилю наступу. Якщо під час першої і другої хвилі були атаки по флангах, тобто через Сєверне, Первомайське, Веселе, Кам’янка, зараз вони намагаються атакувати ще й «в лоб». Те, що ворог там робить такі м’ясні штурми, дозволяє нищити велику кількість живої сили ворога і техніку», – зазначив Гетьман.

Водночас Барабаш розповідав, що кількість задіяних до атаки російських бійців «просто зашкалює».

«Вони лізуть з усіх щілин. Окупанти почали використовувати важкі бомби, авіаційні удари – і коксохімічний завод майже повністю зруйнований. Тому тримати оборону не так зручно, як тоді, коли він був, як фортеця. Зараз – це руїни», – сказав Гетьман.