В Україні триває контрнаступ ЗСУ, наші бійці ні на мить не дають ворогу розслабитись. В окупантів почалось пекло. Так стало відомо, що ворог завдав 21 авіаційного удару, провів 28 бойових зіткнень, окрім того здійснив 923 артобстріли.

Про це повідомив бригадний генерал, Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський

Підрозділи ракетних військ та артилерії зі складу ОСУВ Таврія протягом доби виконали 1336 вогневих завдання.

Загальні втрати ворога склали 406 осіб. 6 окупантів здалися в полон.

Знищено 35 одиниць військової техніки противника. Зокрема, 3 танки, А ЗА ВЕСЬ ЧАС ВІЙНИ ЦІЛИХ 5105, 3 ББМ, 3 артсистеми, одну РСЗВ, 7 БпЛА, 12 одиниць автомобільної та 4 — спеціальної техніки. Також знищено 2 склади боєприпасів ворога. Ще 12 одиниць ОВТ окупантів пошкоджено.

Додамо, В Авдіївській МВА пояснили логіку та поведінку російських загарбників. Окупанти зрозуміли, що Авдіївка – це стратегічно важлива пануюча висота, що дає серйозне поле зору.

На думку керівника Авдіївської МВА, дані про втрати противника від Генштабу можуть бути навіть трохи заниженими. За його словами, реальна картина буде пізніше. Бо, по-перше, не всю інформацію наші воїни подають оперативно, а, по-друге, на полі бою дуже складно чітко фізично все порахувати.

Барабаш зазначив, що росіянам треба пояснювати такі втрати своїм. Він припустив, що загарбники будуть до останнього тиснути на Авдіївському напрямку. Адже росіянам потрібно демонструвати перемоги, але успіхів на фронті в них останнім часом немає.

Він зауважив, що росіяни постійно кажуть про свої наміри вийти на адміністративні кордони Донецької області та постійно змінюють дедлайн. Цього разу вони хочуть захопити всю Донеччину до кінця 2023 року. Барабаш наголосив, що цього не станеться. Він нагадав, що на Авдіївському напрямку окупанти вже півтора року не можуть пройти декілька кілометрів. За його словами, без Авдіївки загарбники не зможуть захопити всю область.

Барабаш заявив, що від початку контрнаступу ЗСУ окупанти розганяли фейки про те, що головний удар наші захисники нібито завдадуть по Донецьку.

І ось вони росіяни  зараз пояснюють такі шалені втрати. Тим, що вони упередили головний удар ЗСУ по Донецьку. Тим, що вони пішли перші в наступ на Авдіївський напрямок, бо саме з Авдіївки планувався цей штурм Донецька,
– пояснив він.

Керівник Авдіївської МВА додав, що перемоги також потрібні й Владіміру Путіну. За його словами, хтось з окупантів обіцяв російському диктатору захопити Авдіївку на його день народження, але цього не сталося.

Зазначимо, Російська армія за десять днів штурму Авдіївки – з 10 по 20 жовтня – втратила щонайменше 109 одиниць техніки та не менше бригади особового складу. Такого висновку дійшли експерти української OSINT-спільноти, обґрунтовуючи свої дані супутниковими знімками з поля бою.

Більшість втрат становлять БМП, танки T-64, T-72 і T-80 і БТР. При цьому аналітики зазначають, що росіяни задіяли значну кількість сучасної та модернізованої техніки, що вказує на важливість операції для російського командування.

При цьому фактична кількість знищених автомобілів значно вища, оскільки до переліку не були включені деякі дані через недостовірні знімки місцевості.

«Масштаби операції в поєднанні з участю кількох бригад переконливо говорять про те, що вона проводиться на армійському рівні. Крім того, ми маємо інформацію про перекидання російських підкріплень у район Авдіївки», — йдеться в звіті.

За словами OSINT-аналітиків, росіяни планували цю операцію протягом тривалого періоду часу, в тому числі передбачали дуже великі втрати під час досягнення своїх цілей. Їхня мета полягала в тому, щоб забезпечити домінуючі позиції, перекрити матеріально-технічні шляхи та захопити контроль над породними відвалами.