Нинішній стан економіки України дозволяє відмовитися від міжнародних кредитів, якби не зобов’язання з виплати старих боргів, взятих ще до 2013 року.

Про це заявив Президент Петро Порошенко, виступаючи на щорічному засіданні Ради регіонального розвитку.

“Поточний стан економіки вже в принципі дозволяє відмовитися від кредитів міжнародних фінансових організацій. І ми так би й зробили, якби не мусили наступного і 2020 років долати пікові навантаження з виплати старих боргів”, – сказав Президент.

Він нагадав, що з 2007 по 2009 роки сума державного і гарантованого державою боргу зросла на 23 млрд доларів, а за 2010-2013 – ще на 32 млрд доларів.

“Про це Володимир Борисович говорив неодноразово, але як людина вихована та делікатна пальцем не показував і прізвищ не називав. А дарма, бо країна має знати своїх «героїв», які збільшили борг на десятки мільярдів, – зате тепер, оком не кліпнувши, очолюють колони борців із підвищенням тарифів”, – зауважив глава держави.

Популярне: Від 200 гривень і вище: Вже з 1 грудня на українців чекає нове подорожчання

У цьому контексті Порошенко підкреслив, що перед підвищенням цін на газ Кабінет міністрів “стояв на розтяжці” між поганим і дуже поганим, між підвищенням тарифів і ударом по макроекономічній стабільності. За його словами, без підвищення тарифів навряд чи можна було обійтися, оскільки для стабільності і розвитку економіки потрібен транш МВФ.

Водночас він запевнив, що країна дійсно буде поступово переходити до “опори на власні сили” й замість кредитів залучати інвестиції. За словами Президента, в уряду є чітка стратегія зменшення боргового навантаження на економіку, розрахована на найближчі роки.

В свою чергу, Юлія Тимошенко  на прес-конференції в Івано-Франківську зробила своєрідну відповідь Порошенку, на його заяву в її сторону, політик зазначила що чотири з половиною роки тому весь газ українського видобутку йшов на потреби населення. Українського газу повністю вистачає для забезпечення побутових потреб наших громадян, і коштувати він має максимум 90 доларів за тисячу кубометрів.

Тимошенко нагадала, що дія меморандуму, який підписали з МВФ у 2008 році, завершилася з підписанням нової програми співпраці з Фондом. А за офіційним повідомленням самого Міжнародного валютного фонду, у структурі зовнішнього боргу України жодної копійки, яку б запозичив уряд Тимошенко, з 2012 року немає.