Дмитро Гордон висловив упевненість в блискучому політичному майбутньому Ігоря Смешка. Журналіст підкреслив, що особисто він вважає екс-керівника СБУ реальним претендентом на посаду прем'єр-міністра, фігурою, навколо якої об'єднаються інші політичні гравці України. Зазначив Гордон про виборчу кампанію Смешко. На його думку, вона є унікальною на всьому пострадянському просторі.

Самовисуванець, без грошей і підтримки, зумів отримати голоси понад 1 мільйон виборців. «Феномен Смешко» дійсно заслуговує детального вивчення. Соцопитування давали йому не більше 2 відсотків на президентських виборах, і це при повній відсутності роликів на телеканалах і можливостей для нормальної комунікації з людьми. На центральних телеканалах Смешко з'явився всього лише кілька разів. Домогтися такого результату йому вдалося завдяки соціальним мережам, зверненнями до громадян лідерів думок, і, звичайно ж, чіткій проукраїнській позиції.

Так у чому ж його суть?

По-перше, короткий час на агітацію — Ігор Петрович заявив, що збирається балотуватися лише в січні цього року. По-друге, за даними Комітету виборців України, найдешевшими серед усіх кандидатів виявилися голоси для Ігоря Смешка. Політик витратив 3,9 млн грн і отримав підтримку 1 104 537 виборців, тобто вартість одного голосу — всього лише 4 грн.

По-третє, фаховість, підготовка і досвід, які проявлялися в усіх публічних виступах на телеканалах і зустрічах з людьми. Ігор Смешко є професором кафедри міжнародних медіакомунікацій та комунікативних технологій Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

По-четверте, нове обличчя — не в сенсі молоде, а в сенсі відсутності в публічній політиці протягом останніх 15 років. До цього Ігор Смешко мав військову кар’єру: обіймав посаду голови СБУ (2003—2005 рр.), заступника секретаря РНБО (2002—2003   рр.), військовий аташе при Посольстві України у Швейцарії (2000—2001 рр.), начальник Головного управління розвідки Міноборони України (1997—2000 рр.), голова Комітету з питань розвідки при Президентові України (1995—1998 рр.), військовий, військово-морський, військово-повітряний та аташе з питань оборони України в США (1992—1995 рр.).

По-п’яте, результат, який здобув кандидат на виборах. Жодні соціологічні компанії не обіцяли йому такого відсотка. За даними Центральної виборчої комісії, Ігор Смешко набрав 6,04% голосів, або 1 140 967 виборців. Це шосте місце серед 39-ти кандидатів. Смешко набрав майже однакову кількість голосів з Анатолієм Гриценком (6,91% і п’яте місце), який залучив набагато більше ресурсів..

Експерти пророчать Смешку успішні парламентські вибори, до яких політик вже, без всяких сумнівів, готується.