Зеленський провів телефонну розмову з Федеральною канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель. Сторони обговорили ситуацію з поширенням коронавірусу, ухвалені закони про обіг земель в Україні та ситуацію на Донбасі.

Про це повідомляє Офіс Президента України.

Під час розмови, Зеленський та Меркель обговорили заходи, які вживаються в обох країнах під час боротьби з пандемією та домовились про налагодження інформаційного обміну, пов’язаного з COVID-19.

Сторони обговорили також окрему фінансову підтримку Україні на боротьбу зі спалахом. На відповідні потреби домовились перенаправити 150 мільйонів євро в межах державного німецького кредиту.

Окрім того, Меркель позитивно відзначила нещодавно ухвалені закони в Україні, а саме: про обіг земель сільськогосподарського призначення та про регулювання банківської діяльності. Втім, Федеральна канцлерка наголосила на тому, що переговори з МВФ щодо нової програми співпраці потрібно завершити якнайшвидше.

Також під час розмови піднялася тема про те, що Україні необхідне додаткове фінансування від ЄС та Світового банку.

Зеленський поінформував Ангелу Меркель про ситуацію на Донбасі. Вони обговорили перспективи продовження переговорів у Нормандському форматі та результати останніх консультацій у рамках Тристоронньої контактної групи.

Також нещодавно Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Федеральним президентом Швейцарії Симонеттою Зоммаругою.

Сторони наголосили на важливості міжнародної координації зусиль щодо боротьби з коронавірусом та запобігання негативним наслідкам його поширення. Особливо відзначено необхідність надання соціальної допомоги населенню та підтримки національних економік.

Володимир Зеленський високо оцінив вжиті швейцарською стороною кроки для забезпечення можливостей евакуації громадян України та Швейцарії, які побажали повернутися додому.

Президент України висловив особисту подяку Федеральному президенту Швейцарії за опрацювання підготовки гуманітарного вантажу для потреб лікарень на сході України, яка відбувається в умовах вкрай складної епідемічної ситуації у Швейцарії.

Сторони також обговорили можливості підтримки ініціативи українських та швейцарських компаній щодо швидкого налагодження в Україні виробництва апаратів штучної вентиляції легень.

Володимир Зеленський привітав і підтримав ініціативу з проведення 5-ї ювілейної Міжнародної конференції щодо реформ в Україні у 2021 році у Швейцарській Конфедерації.

Було також висловлено сподівання на проведення державного візиту Федерального президента Швейцарії в Україну після стабілізації епідемічної ситуації у світі.

Крім того, Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Президентом Азербайджанської Республіки Ільхамом Алієвим.

Президенти домовилися про подальшу координацію зусиль та допомогу в питанні подолання пандемії коронавірусу та її наслідків.