Проти російських олігархів у Лондоні запровадять нові жорсткі санкції. Це має стати ще одним інструментом для стримання Кремля від вторгнення в Україну.

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс заявила, що незабаром оголосить про розширення санкцій проти Росії.

В інтерв’ю Sky News вона сказала, що утримати Володимира Путіна від вторгнення в Україну – це “пріоритет номер один”.

Трас пояснила, що йтиметься про обмежувальні заходи, які “будуть націлені на ще більше російських інтересів”.

“Будь-яка компанія, яка представляє інтерес для Кремля і режиму в Росії, може стати мішенню. Так що путінським олігархам або російським компаніям, які займаються підтримкою російської держави, не буде де сховатися”, – підкреслила глава британського МЗС.

Трасс не виключила, що санкції, законопроєкт про які мають представити у британському парламенті у понеділок, можуть включати конфіскацію лондонської власності російських олігархів у Великобританії.

За словами Трасс, на заваді обмежень не стане навіть ймовірна шкода для економіки Великої Британії, оскільки найважливіше зараз – це захист свободи та демократії, а не фінансові проблеми.

“Ми не можемо віддавати перевагу короткостроковим економічним інтересам перед довгостроковим виживанням свободи та демократії в Європі. Це важке рішення, яке всім нам доведеться прийняти”, – сказала вона.

“Ми не збираємося вдаватися до подробиць того, кого саме і як піддаватимемо санкціям. Що законодавство дозволяє нам робити, то це вражати набагато ширший спектр цілей, тому не може бути нікого, хто думає, що він буде несприйнятливий до цих санкцій”, – наголосила Трасс.

Також вона додала, що “абсолютно нічого не виключає”, коли йдеться про підтримку Британією України. За її словами, країна може надати гроші та зброю українським силам у разі російського вторгнення.

Проте глава британського МЗС вважає “дуже малоймовірним”, що їхні війська можуть бути відправлені воювати разом із українцями проти Росії.

“Пріоритет номер один – утримати Путіна від цих дій. Тому ми пропонуємо запровадити додаткові війська в Естонію, забезпечуємо велику підтримку з повітря через Чорне море та поставляємо оборонне озброєння Україні, щоб переконатися, що вони перебувають у найкращому стані, якщо Путін спробує організувати вторгнення”, – пояснила міністерка.

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон заявив, що запропонує НАТО велике розгортання сил щодо зміцнення кордонів Європи. Він уже наказав ЗС країни готуватися до цього, що, на його думку, може стати відповіддю на скупчення російських військ біля України.

“Я наказав нашим збройним силам підготуватися до розгортання в Європі наступного тижня, щоб ми могли підтримувати наших союзників із НАТО на суші, морі та в повітрі”, – пояснив політик. Його слова процитували агентства Reuters та AFP.

Пропозиція членам оборонного пакту НАТО у північних і балтійських країнах передбачає збільшення вдвічі угрупування із близько 1150 військовослужбовців Британії, які нині перебувають у Східній Європі. А також відправлення “оборонної зброї” в Естонію.

За словами Джонсона, цей пакет допомоги “стане чітким сигналом Кремлю”.

“Ми не потерпимо їхньої дестабілізуючої діяльності і завжди підтримуватимемо наших союзників із НАТО перед ворожістю Росії”, – наголосив він.

Британський прем’єр висловив переконання: у випадку, якщо глава РФ Володимир Путін стане на шлях “кровопролиття і руйнування” в Україні, це буде “трагедією для Європи”. Україна ж, підкреслив політик, “має бути вільна у виборі свого майбутнього”.

Британські міністри обговорять запропоновані військові варіанти у понеділок, 31 січня, а пізніше офіційні особи в Брюсселі завершать деталі пропозиції НАТО.