У Сватовому, що у частині Луганської області, яка тимчасово підконтрольна російським окупантам, знищено місцеву окупаційну комендатуру. 

Про це розповів голова Луганської ОВА, Сергій Гайдай. 

Вибухи, за його даними, пролунали в “комендатурі”, колишньому МКДС та складах боєкомплекту в районі АТП. Всі ці об’єкти російські окупанти використовували для зазначених вище потреб. 

“На фоні значних втрат на фронті росіяни продовжують примусову мобілізацію. Значна кількість поранених навіть із нещодавно призваних “вагнерівців” надійшла до першої міської лікарні Луганська та відмовляється повернутися до лав збройних формувань окупанта. Воно і зрозуміло, бо протягом 20 вересня авіація Сил оборони завдала понад 20 ударів по ворожих позиціях. Підтверджено ураження 19 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та позицій зенітних ракетних комплексів”, – йдеться в повідомленні. 

Як уточнив посадовець, ракетні війська і артилерія за минулу добу завдали вогневе ураження по 40 об’єктах окупантів. Зокрема по 20 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 13 районах зосередження артилерії, а також по 7 складах боєприпасів. 

Тим часом, погано на Луганщині живеться не лише оккупантам, а й місцевому населенню. Ті мирні жителі, що не покинули свої домівки, дедалі більше розчаровуються у російській псевдовладі.

“Якщо вилов чоловіків призовного віку у так званій “лнр” лише посилюється, то в обіцянках окупантів жителі Луганщини поступово зневірюються. До прикладу, щоб отримати будь-яку грошову допомогу недостатньо простояти в кількаденній черзі, пройти перевірку та мати у наявності усі документи. На останній стадії можна дізнатися, що твоїй вулиці нещодавно змінили назву на стару, тому аби підтвердити легітимність документів, необхідно їх переоформити в Луганську. Можливо, зі старими печатками в документах росіяни людей і на псевдореферендуми не допустять? Із якою реєстрацією приходити на неволевиявлення жителям бульвару Дружби народів у Сєвєродонецьку? Із цією назвою вулиці, тією, що була кілька років тому, або спиратися на назву на честь одного із письменників, прізвище якого ця вулиця носила у середині минулого сторіччя? Чи можливо буде віддати свій голос усі три рази?”, – підсумував Гайдай.  

Мешканці тимчасово окупованої Луганщини поступово зневіряються у обіцянках загарбників, а це може негативно повпливати на результати незаконного російського псевдореферендуму. 

Це стосується зокрема грошових виплат від росіян. За даними Гайдая, щоб отримати будь-яку грошову допомогу “недостатньо простояти в щоденній черзі”, пройти перевірку та мати всі документи. На останній стадії можна дізнатися, що твоїй вулиці нещодавно змінили назву на стару. Щоб підтвердити легітимність документів, їх потрібно переоформити у Луганську. 

Гайдай припускає, що зі старими печатками у документах окупанти можуть не допустити людей на псевдореферендуми. 

“З якою реєстрацією приходити на неволевиявлення мешканцям бульвар Дружби народів у Сєвєродонецьку? З цією назвою вулиці, що була кілька років тому, чи спиратися на назву на честь одного з письменників, прізвище якого ця вулиця носила в середині минулого століття? Або можливо буде віддати свій голос усі три рази?”, – додав іронічно Гайдай.

Тож життя на тимчасово окупованих територіях Луганщини абсолютно не таке, як його малює картинка ідеального “русского міра”. Це у найближчій перспективі може спровокувати бунтівні настрої серед населення, а можливо й зрив псевдореферендуму. Потрібно розуміти, що як і російські війська, так і окупаційна влада зараз знаходяться на межі, тож момент “жесту доброї волі” може настати вже незабаром.