Швидке звільнення від російських загарбників Сєвєродонецька та Лисичанська Луганської області під питанням, заявив радник Офісу президента Олексій Арестович.

Він пояснив, що на південних рубежах Лисичанська розташовані досить боєздатні російські сили, зокрема, – 4 бригада “ЛНР”. Про це він розповів в ефірі Фейгін Live.

Разом з тим представник ОП розповів, де ЗСУ можуть досягти успіху на Луганщині.

“А ось Сватове має всі шанси влетіти по-крупному, тому там збірна солянка… цілком може бути, що там ми переможемо”, – додав Арестович.

Колишній ватажок терористів “ДНР” Ігор Гіркін (Стрєлков) визнав перевагу ЗСУ на Херсонському та Луганському фронтах.

За його словами, захисники України володіють перевагою у всьому, використовують навіть авіацію.

“На Херсонському фронті вчора весь день тривали запеклі бої. Основні зусилля противник спрямовував на Бериславський напрямок – наступаючи в районі Дудчан (більша частина взята противником, наші війська відійшли, підірвавши дамбу водосховища) та Давидів Броду, де ситуація для наших частин також постійно погіршується. Противник володіє перевагою у всьому, використовує навіть авіацію”, – констатував терорист.

Також Гіркін вважає, що після Лиману окупантів чекає ще один котел.

“На Сватівському напрямку Луганського фронту (від Сіверського Дінця до колишнього кордону з РФ) – наші війська продовжували відходити. Обстановка повністю не ясна, але є неперевірені дані, що противник вже зумів перерізати трасу Рубіжне-Сватове і своїми передовими групами загрожує виходом в тил гарнізону Сватове і охопленням Кремінної-Рубіжного”, – розповів Гіркін.

Раніше також повідомлялось, мобілізовані з фейкової республіки у Луганську з 30 вересня стоять на трасі біля Щастя. Військове керівництво держави-агресорки не впускає їх у частину.

Після виходу з Лиману окупанти так і залишилися на трасі. Стоять вони там щонайменше 3 доби й бідкаються, що їх кинули.

Військові з так званої “ЛНР” розповіли, що їм наказали рухатися з Дробишевого у Лиман. Однак, коли вони зайшли у Лиман, то там вже нікого не залишилося, а в самих “мобіків” не було боєприпасів.

Російські військові на той час вже вийшли з міста, а своїх поранених “товаріщів” залишили вмирати на вулиці. Отож мешканці Луганщини вирішили забрати їх з собою.

Тепер мобілізовані стоять на трасі біля Щастя і бідкаються, що їх “злили” та кинули. Окупанти ниють, що вся артилерія вийшла з Лиману, а вони залишилися самі й “пережили пекло”. Тепер з цілого так званого 222-го мотострілецького батальйону залишилося 193 людини й кілька одиниць техніки, й то переважно звичайні “КамАЗи”.

Наше керівництво не вважає за потрібне забезпечити нас водою, теплими речами, спальними мішками та іншим. Постійно погрожують притягненням до кримінальної відповідальності. Зброю ми здали,– розповіли “мобіки”.

Виживають вони на тому, що принесуть місцеві мешканці. Бідкаються, що російське керівництво вже кілька місяців не виплачує їм гроші.

Нещодавно українські військові звільнили Лиман. Тепер це дає змогу здійснювати вогневий контроль над важливими ділянками.

Про це повідомив речник Нацгвардії Руслан Музичук. За його словами, звільнення Лиману дає змогу здійснювати вогневий контроль над шляхами на цьому напрямку, які, зокрема, ворог використовував для спроби наступу на Слов’янськ.

Як розповів Музичук, відрізані й деякі шляхи постачання і порушена логістика. Це зменшило наступальний потенціал ворога на цій ділянці фронту.

Нині у звільненому Лимані гвардійці залучені до проведення стабілізаційних дій та контрдиверсійних заходів. Спільно з правоохоронцями вони перевіряють інформацію про можливе місце розташування залишків окупаційних військ.

Також там вже працює поліція, вживаються заходи для відновлення безпеки. Виявлення колаборантів, розмінування та документування злочинів – це ті дії, які проводяться разом з укріпленням лінії оборони.