Після масованих ракетних атак по Україні в Мережі почала з’являтися інформація про нібито перехоплення російського стратегічного бомбардувальника Ту-22М3 над Курською областю.

Як розповів військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко, щось схоже було реалізовано в травні.

«Подібного типу операції наші Повітряні сили проводили в травні, коли одночасно в Брянській області були збиті літаки Су-34 і Су-35, два вертольоти РЕБ Мі-8МТПР-1 і один Мі-8», — зазначив він.

У свою чергу керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко не виключає, що в українських сил є розуміння, де вони базуються, звідки злітають і яка приблизна траєкторія польоту військових літаків РФ.

«В принципі, ми можемо обчислити і оцінити їх можливості. Далі вже йде робота по виявленню можливостей збити такий борт. Якщо ми говоримо про Patriot, то вони перехоплюють цілі на дальності в 80 км», — підкреслив він.

Іншими словами, якщо літак підходить на таку відстань, то в цілому ЗРК може його перехопити.

Варто підкреслити, що українська ППО навчилася протидіяти дронам-камікадзе, не витрачаючи дороге озброєння. Та суттєвою проблемою для нас залишаються російські балістичні та аеробалістичні ракети.

Про це сказав авіаційний експерт Валерій Романенко.

За словами Романенка, «Шахеди» зараз наша протиповітряна оборона всіх родів військ навчилася збивати ефективно і дешево: з кулеметів і легких гармат, мобільними групами й артилерійськими системами. Тобто ми вже не витрачаємо на них дороговартісні ракети.

«А що ж до F-16, то звичайно, як вони прилетять, то ефективність зросте», – каже експерт з авіації.