У Верховній Раді заговорили, що для того, щоб зберегти Раду чинною, потрібно виробити певні норми.

Чинні депутати мають підлягати мобілізації. Таку думку висловив народний депутат України Михайло Цимбалюк.

У коментарі одному із ЗМІ він зауважив, що необхідно виробити норму, як зберегти Верховну Раду чинною. За його словами, РФ зацікавлена в тому, щоб український парламент став недієздатним і не міг ухвалювати закони, продовжувати воєнний стан та мобілізацію. Цимбалюк вказав, що для цього потрібно 300 нардепів.

«Сьогодні є 401 народний депутат. Якщо відкинути тих, хто не підлягає мобілізації — це жінки, багатодітні чоловіки, кому є 60+, то приблизно сотню народних депутатів можна мобілізувати. Тоді громадянське суспільство буде усвідомлювати, що нарешті в країні наступає справедливість стосовно мобілізації», – підкреслив Михайло Цимбалюк.

Також додамо, адвокат  Станіслав Польовий у коментарі одному із ЗМІ пояснив, чи можуть вручати повістки міським головам, чиновникам і державним службовцям.

Під час дії воєнного стану мобілізації підлягають всі громадяни України. Але місцеві органи влади можуть подати списки броні на тих чи інших працівників. Під час мобілізації призову на військову службу не підлягають військовозобов’язані, народні депутати Верховної Ради на період своєї каденції навіть без бронювання, пояснює адвокат.

«Якщо працівники на період мобілізації та у воєнний час заброньовані органами державної влади й іншими органами — місцевого самоврядування або Кабінетом міністрів, то мобілізації вони також не підлягають» — пояснює фахівець.

Якщо міський голова того чи іншого міста не «заброньований», його можуть мобілізувати.

«Але структурні підрозділи органів місцевого самоврядування зазвичай вчасно подають списки по бронюванню. Більшість із них вже давно подали списки по броні. І можна стверджувати, що були заброньовані всі міські голови, оскільки орган місцевого самоврядування здійснювати свої повноваження без керівника не може. І якщо міського голову мобілізують, він переходить на військову службу і вже не може здійснювати свої повноваження», — говорить адвокат.