Верховна Рада ухвалила закон, що передбачає націоналізацію українських «дочок» Сбербанку росії та ВЕБ.рф. Відповідний законопроєкт (№ 7371) про затвердження Указу Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 травня 2022 року «Про примусове вилучення в Україні об’єктів права власності російської федерації та її резидентів» підтримали 334 депутати, повідомляє  сайт ВР.

Примусово вилучити в Україні такі права власності РФ та її резидентів, як 99,772644% акцій Промінвестбанку (ПІБ, Київ), що належать держкорпорації розвитку “ВЭБ.рф”, та 100% акцій Міжнародного резервного банку (МР Банк, раніше – Сбербанк, Київ), що належать Сбербанку росії, – йдеться у супровідних документах.

Окрім того, йдеться про вилучення інших фінансових активів зазначених “дочок” російських банків. Йдеться про кошти на накопичувальному та кореспондентському рахунках, ОВДП, депозитні сертифікати Національного банку України. Виняток становлять 3 млрд грн МР Банку, які спрямовуються на задоволення вимог його кредиторів. На виконання указу Президента з моменту його публікації у Кабміну та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб є 10 днів, аби забезпечити примусове вилучення всіх зазначених активів.

Зазначимо, що Нова Зеландія оголосила про нові санкції проти РФ – проти дезінформації та відповідальних за кібератаки на Україну. Про це йдеться у заяві глави МЗС країни Нанаї Махути.

Нова Зеландія продовжує однозначно засуджувати невиправданий і незаконний напад Росії на Україну, – підкреслила Махута.

“Пропагандистська машина президента Путіна працює повним ходом, поширюючи брехню та неправдиву інформацію, щоб виправдати незаконне вторгнення Росії. Сьогоднішнє оголошення відображає наше повне неприйняття наративу Путіна та його спроби ввести в оману міжнародне співтовариство”, – додала вона.

Цей раунд санкцій спрямований проти 8 осіб та організацій, причетних до кампанії дезінформації Путіна, а також кібератак на Україну.