Російська влада відмовляється вести переговори про обмін політв’язнів з анексованого Криму.

Для зрушення цієї ситуації необхідний прямий діалог із президентом РФ Володимиром Путіним, розповів президент України Володимир Зеленський.

Про це він заявив журналістам під час спілкування на острові Зміїний у межах проєкту «Кримська редакція».

«Усі списки сформовані завдяки роботі нашого омбудсмена. Питання політв’язнів для нас найважливіше, на жаль, воно загальмовано повністю. На сьогодні, окрім прямих перемовин із президентом Росії щодо кримських в’язнів, я іншого виходу не бачу», — сказав Зеленський.

Він наголосив, що, на жаль, важіль у питанні звільнення людей на боці Росії, й Москва поєднує його з анексією Криму.

«Для Кремля ці люди не українські політв’язні, оскільки вони (росіяни — ред.) не визнають, що окупували Крим. Росіяни відокремлюють списки тих, хто перебуває в ОРДЛО (окупований Донбас — ред.), і списки тих наших людей, які перебувають у Криму або вже на території Росії. Ми, навпаки об’єднуємо ці списки та говоримо про те, що питання обміну всіх на всіх — це обмін разом із кримчанами», — розповів глава держави.

Зеленський зазначив, що закликає світових лідерів тиснути на Путіна для звільнення політв’язнів. Також він припустив, що під час Кримської платформи, яка стартує 23 серпня в Києві, будуть напрацьовані рішення й щодо цього.