За останні дві доби українсь військові просунулись до двох кілометрів на Бахмутському напрямку.

Про це в ефірі телемарафону розповів речник Східного угруповання військ  Сергій Череватий. 

За його словами, за попередні дві доби нашим військам вдалось просунутися від 50 метрів до 2 кілометрів на різних напрямках, не дивлячись на шалений спротив ворога.

“479 разів ворог атакував наші позиції, здійснив 4 авіанальоти. В ході боїв нашим військовим вдалося знищити 149 окупантів, поранити 160, а також взяти у полон ще шістьох. Також було відбито дві ворожі бойові машини піхоти, два бронеавтомобілі, три БПЛА, а також польовий склад із боєприпасами”, – розповів Череватий. 

Нагадаємо, раніше командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський розповів, що ЗСУ просуваються на Бахмутському напрямку, і назвав це першим успіхом наступальних дій у ході проведення операції з оборони Бахмута. 

Додамо: росіяни вже 10 місяців безрезультатно б’ються за Бахмут Донецької області, а українські захисники за два тижні їх звідти викинули. Про це в ефірі українського телеканалу заявив військовий експерт, майор запасу Збройних сил України Олексій Гетьман.

“Наше військове керівництво каже, що це був капкан для російської армії, тому що кількість знищеної і живої сили, і техніки дуже висока. Десятки тисяч осіб, сотні одиниць техніки. Важкої техніки — танків і БТР — було мало знищено, тому що вони там особливо не застосовуються в урбанізованій місцевості. Це штурмові групи, піхоти було перебито дуже багато. Як оцінюють ті хлопці, які там перебувають, кажуть, що у нас теж є втрати, але коефіцієнт — на одного нашого загиблого воїна припадає як мінімум 10 російських. Тому, в принципі, це був той капкан, та пастка, в яку заманили росіян, щоб знекровити і перемолоти величезну кількість живої сили і техніки. Це і була така військова, історична місія цього міста. І в принципі це місто-герой, і хлопці наші герої”, — сказав він.

Також експерт навів слова командувача Сухопутних військ ЗСУ, генерал-полковника Олександра Сирського з цього приводу, що це можна вважати частиною українського контрнаступу, але це не головна мета.

“Це перші успіхи, які приносить наш контрнаступ. Ми переживали, що там, можливо, було оточення нашого контингенту, який перебуває в Бахмуті, з півночі та півдня тими десантними військами РФ, якими були підсилені “вагенрівці”. “Вагнерівці” там закінчуються. Але, як показали бої, наші хлопці якось дуже швидко їх відсунули на кілька кілометрів, вони чинять опір, але, як розповідають очевидці, вони набагато гірше підготовлені, ніж, наприклад, ті ж самі “вагнерівці”. Хоча десантні війська — це еліта російської армії”, — каже Гетьман.

На його думку, засновник ПВК “Вагнер” Євген Пригожин не чекатиме, коли його оточать, тому що тепер ситуація стала з точністю до навпаки — уже Сили оборони України можуть оточити угруповання росіян, ПВК у Бахмуті.

“Я думаю, він відійде звідти, вони вже стали до цього психологічно готуватися. Пригожин розповідає, що це вже й не такий важливий об’єкт, що це всього лише районний центр і нічого страшного, у чиїх він руках ніяк не впливає на лінію фронту. Плюс він лає керівництво росармії, що вони діють неправильно”, — резюмував Олексій Гетьман.